concerten in het kader van het Rembrandtjaar:
'Rembrandt ten toon gesteld'

do 12 oktober 2006 20.15Oud-Katholieke kerk, Juffrouw Idastraat 7, Den haag
za 14 oktober 2006 20.15Evangelisch-Lutherse kerk, Hooglandse kerkgracht 26-28, Leiden
zo 15 oktober 2006 15.00Oud-Katholieke kerk, Bagijnhof 21, Delft

Programma 

REMBRANDT TENTOONGESTELD

Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar heeft het William Byrd Vocaal Ensemble een programma samengesteld naar aanleiding van etsen en tekeningen van deze meesterschilder.

Bij het samenstellen van het programma hebben we ons erover verbaasd dat het vaak behoorlijk moeilijk bleek een match te vinden tussen composities en afbeeldingen. Voor sommige thema's die in de prenten veelvuldig voorkwamen, bleken tegen onze verwachting geen goede koormuziek te vinden te zijn. De grootste ergernis werd een geweldige ets van een liggende zeug, waarvoor we geen programmatische oplossing konden bedenken. De etsen die een verhaal vertelden, bleken uiteindelijk het makkelijkst te verwerken te zijn. Het is in zekere zin ook logisch. In een afbeelding wordt de tijd stilgezet en een doortikkende tijd is essentieel voor muziek. Een verhaal of beschrijving is dan goede manier om een brug te slaan tussen beide.

De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat Rembrandt - voor zover we weten - weinig of niets met muziek had. Op zijn schilderijen is slechts hoogstzelden een muziekinstrument te zien. Vergelijk dat eens met tijdgenoten als Frans Hals, Jan Steen, Ferdinand Bol, Jan Miense Molenaer of Judith Leyster! De grootste muzikale uitspatting die we van Rembrandt kennen, is dat hij door Govert Flinck als herder is geportretteerd met een herdersfluit in zijn hand.

De zoektocht door de koorliteratuur heeft echter geresulteerd in een sterk afwisselend en avontuurlijk programma met muziek van componisten uit de 16e tot en met de 21e eeuw. Wij hopen en verwachten dat u zich bij dit programma geen minuut zult vervelen.

Karel Husa (1921)
Every Day
Folke Rabe (1935)
I like my body
Ernst Pepping (1901-1981)
Ermahning I
Nicolaes Farinato (ca.1956)
Op d'eeuwige ghevanckenisse der Remonstrantse Predicanten
Jacobus Clemens non Papa (ca. 1510-1555)
Pater peccavi
Thomas Cricquillon (ca.1490-1557)
Nigra sum sed formosa - Posuerunt me
Cornelis Tymanszoon Padbrué (1592-1670)
Negenste kusjen
Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)
Herr, nun lässest du deinen Diener in Frieden fahren
Josef Rheinberger (1839-1901)
Abendlied, Op. 69, no. 3
Zoltán Kodály (1882-1967)
Jézus és a kufárok (1934)
Francis Poulenc (1899-1963)
Quatre Motets pour le temp de Noël
Daan Manneke (1939)
Nieuw Leids Koorboek

Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar gaf de stichting Rembrandts Leiden opdracht aan dubbeltalent Yvonne Né een boek met tekeningen en gedichten te maken onder de titel Rembrandts Leiden, de hele wereld in je stad. Daan Manneke werd gevraagd een bijbehorende compositie te maken, zodat deze op cd bij het boek gevoegd kon worden. Zo ontstond zijn Nieuw Leids Koorboek, geschreven met het William Byrd Vocaal Ensemble en zijn dirigent Nico van der Meel in gedachte. Omdat Manneke graag gebruik maakt van alle mogelijkheden die hem worden geboden, schreef hij het stuk zo dat de dirigent ook zingend en reciterend in het stuk optreedt. Manneke verwerkte in zijn compositie onder andere citaten van de Leidse componist Cornelis Schuyt. In deze concertreeks klinkt de live-wereldpremière van het Nieuw Leids Koorboek. Het boek met de cd is overal in Leiden te koop.