Panchanter in Estland, jun 2011
 

Beste Oud-Panchanteur, 

Dit jaar bestaat Kamerkoor Panchanter 30 jaar !!
Het zesde en tevens laatste Lustrum willen wij vieren met een tournee met Hemelvaart naar Tallinn en een  'Grande Finale' in het weekend van 12 en 13 november in Nijmegen.
Wij zouden het heel erg leuk vinden als er zoveel mogelijk oud-leden dit Lustrum met ons willen mee-vieren; en wel in het novemberweekend.
Jullie zijn op zaterdagmiddag 12 november vanaf borreltijd (een uur of 5) van harte uitgenodigd. Op zondagmorgen 13 november zullen er een aantal workshops plaatsvinden en na de gezamenlijke lunch geven we om 15 uur een afsluitend concert in de Lutherse Kerk in Nijmegen.

zie concertagenda.

logo
Panchanter
is een kamerkoor dat twee weekends per jaar bestaat uit mensen uit heel Nederland en zelfs België. In 1981 ontmoetten de eerste leden van het koor elkaar voor het eerst in een workshop ‘klassiek koor’ ter gelegenheid van het jaarlijkse studenten-muziekfestival, het ‘PAN-festival’ (vandaar de naam Panchanter), dat in dat jaar in Nijmegen werd gehouden. Het (leren) zingen onder de bezielende leiding van Wim van Herk beviel zo goed, dat de eerste reünie onvermijdelijk was.
Sindsdien bestaat het koor twee weekends per jaar onder de naam Panchanter. Vanaf het begin werd er tijdens de reünie gezongen. Nog steeds eindigt het voorjaarsweekend met een optreden voor ieder die Panchanter wil horen. Het najaarsweekend geldt als repetitieweekend.

Omdat vele koorleden geoefende zangers zijn, kan in deze korte tijd toch een goed resultaat worden behaald. De muziek wordt ruim van tevoren aan de leden toegestuurd, zodat iedereen in het weekend beslagen ten ijs komt. In het weekend worden dan de individuele stemmen onder de nog steeds bezielende leiding van Wim van Herk samengesmeed tot het hechte geheel dat zich blijkens de lovende recensies mag laten horen.
Wim van Herk op weg in Praag in 1996
Wim van Herk op weg in Praag in 1996

Elk weekend wordt georganiseerd door enkele leden van Panchanter zelf. In de beginjaren studeerden de meeste leden en trad Panchanter met name op in universiteitssteden. Inmiddels wonen de leden over het hele land verspreid en is er heel wat afgereisd en van het land gezien, zoals Gouda, Haarlem, Den Haag, Bergen op Zoom, Deventer, Zeerijp, Maastricht en Leuven. Kamerkoor Panchanter heeft inmiddels vier internationale concertreizen op haar naam staan: in 1991 gingen we naar Engeland ter gelegenheid van het tweede lustrum, in 1996 naar de muziekstad Praag om het derde lustrum te vieren; in 2001 vierde Panchanter zijn 20-jarig bestaan met een concertreis naar Leipzig en Weimar, het vijfde lustrum bracht ons naar Wrocław in Polen en het laatste lustrum voerde ons naar Tallinn in Estland.
Uiteraard verandert ook de bezetting van Panchanter, maar toch kan nog altijd bijna de helft van de zangers tot de mensen van het eerste uur worden gerekend. Dit zegt iets over de bijzondere aard, het enthousiasme en de muzikale kwaliteit die Panchanter kenmerken. 
Maastricht 1985
Maastricht 1985

Panchanter heeft in de loop van haar geschiedenis werken - meestal a capella - gezongen vanuit alle windstreken, talen en tijden. Dirigent en koorleden zoeken naar programma’s die interessant zijn voor luisteraars èn zangers. 


Meer informatie over Panchanter:
Agenda
laatste Lustrum 2011
Leden
De dirigent (zie ook: www.wimvanherk.nl)
Het bestuur
De weekends
Concertagenda
Concertarchief
Links

Information auf deutsch

Information in English
Laatste bijwerking van deze pagina op 13 november 2008.

  koren.org/Panchanter wordt ondersteund en gesponsord door Antenna - het APC netwerk in Nederland